“Viu la cultura” és un programa d’activitats didacticoculturals que la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears, a través de la seva Delegació de la Presidència per a la Cultura, adreça a tots els centres educatius, des de fa vint anys i té com a objectiu principal acostar tots els alumnes, petits i grans, de les Illes Balears, des d’un enfocament didàctic, al món de la cultura i afavorir un contacte directe amb la nostra realitat cultural. El programa “Viu la cultura” s’adreça a tots els alumnes, des de l’ensenyament infantil (de 0 a 3 anys) fins a l’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius, estudis universitaris i centres educatius de persones adultes (CEPA), amb l’objectiu d’apropar-los el món de la cultura, perquè així puguin desenvolupar les competències educatives del seu entorn més immediat.
A l’oferta del programa s’inclouen espectacles teatrals i musicals, tallers, itineraris, etc. relacionats amb els diferents àmbits culturals del programa:
Gran part de les activitats estan pensades per realitzar-se a l’aula, en un petit format, amb l’objectiu d’acostar la cultura a l’aula i també facilitar-hi l’accés. Cal destacar, també, les activitats que es realitzen a fora de l’aula, bé sigui a auditoris, com els concerts didàctics, o els itineraris històrics, les visites guiades i tallers.
Enguany i com a conseqüència de la COVID-19 hem introduït la possibilitat de poder gaudir d’activitats en línia, en directe i tancat amb la vostra aula o centre educatiu que ho sol·liciti, mirau les indicacions a la pestanya Novetats COVID.
La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat subvenciona una part del cost de les activitats didàctiques que gestiona directament i actua com a plataforma de difusió de les activitats educatives realitzades per altres entitats no vinculades a la Delegació de la Presidència per a la Cultura.
Amb tot això es pretén, a més de proporcionar una oferta cultural d’interès per als centres educatius, donar suport a la indústria cultural de les Illes Balears i contribuir a la difusió del nostre patrimoni històric.
Són molts d’anys en què aquesta iniciativa ha fet possible que milers d’alumnes de les Illes Balears de totes les edats visquin de manera activa la cultura, a través d’un ampli ventall de propostes. No hem d’oblidar que aquests bons resultats no haurien estat possibles si no fos per la bona qualitat de l’oferta, qualitat que donen les persones (artistes plàstics, músics de totes les vessants, actors i actrius, historiadors, companyies teatrals i musicals, etc.) i les entitats col·laboradores (museus, centres culturals, fundacions, teatres, etc.), que formen part d’aquest projecte.
Per tot això, és natural la satisfacció resultant de seguir apostant per un programa d’aquestes característiques, que ja té el seu espai als centres educatius, i seguir fent feina per la qualitat i la diversificació de l’oferta de les activitats culturals.
Com cada any, l’oferta didàctica del curs escolar 2020-2021 es posa a la disposició dels centres educatius. Hi trobareu activitats de diferents àmbits, repartides entre totes les illes, algunes gestionades directament per la Delegació de la Presidència per a la Cultura i altres per les diferents entitats que hi participen.
La majoria d’activitats estan pensades per fer-les a l’aula en petit format, amb l’objectiu de facilitar l’accés a la cultura i acostar-la a l’aula. A l’encapçalament de cada activitat hi trobareu les indicacions corresponents. Les activitats presencials, per exemple, es marcaran com a «Centre escolar - presencial». Les activitats que es fan fora de l’aula, com els concerts didàctics, els itineraris històrics o les visites a centres d’exposicions o altres entitats, s’indicaran amb un encapçalament de color verd («Visita/sortida»). Com a novetat, enguany s’inclouen les activitats que es poden fer de manera presencial i en línia, marcades amb l’encapçalament «Centre escolar - en línia», i les que les que es podran veure només en línia («En línia»).
Les activitats sol·licitades s’han de dur a terme en horari escolar (de dilluns a divendres, entre les 8.00 h del matí i les 17.30 h de l’horabaixa) inicialment dins el recinte escolar, mentre les normes i protocols sanitaris ho permetin. Si no és possible, des de la coordinació del programa «Viu la cultura» amb combinació amb el centre escolar se cercarà una alternativa o un espai que permeti complir les normes sanitàries marcades per les autoritats competents.
Enguany l’oferta didàctica del curs 2019-2020 s’ha prorrogat per el curs 2020-2021 per donar una altra oportunitat a les propostes que no es varen poder dur a terme a causa de la pandèmia de la COVID.
Volem que els centres escolars i els seus docents puguin trobar en el programa una gran diversitat d’activitats didacticoculturals que els ajudin a reforçar les matèries i les tasques diàries.
Nous terminis per demanar les activitats!
En cada activitat hi trobareu indicats els terminis per sol·licitar-la. Tenen terminis tancats les activitats que s’han de dur a terme al vostre centre, en línia, i els itineraris, les altres estan obertes durant tot el curs escolar llevat que s’indiqui una altra cosa (consultau els terminis de sol·licitud).
Les peticions es concediran d’acord amb el pressupost destinat a aquest efecte. En tots els casos, les peticions s’atendran per estricte ordre d’arribada.
Les activitats que s’han de dur a terme dins el primer trimestre s’han de sol·licitar amb quinze dies d’antelació a la data de realització i abans del 4 de desembre de 2020.
Les activitats que s’han de dur a terme dins el segon i tercer trimestre s’han de sol·licitar del 10 de setembre de 2020 al 22 de gener de 2021 .
Nota: la data de realització de les activitats del segon i tercer trimestre es confirmarà de manera definitiva una vegada que s’hagin aprovat els pressuposts de 2021.
Per poder inscriure-us en una activitat, un cop consultada la informació, heu d’enviar la butlleta de sol·licitud, mitjançant el botó «Sol·licitar activitat» i emplenar totes les dades que se us demanen. La butlleta s’enviarà directament a la coordinació de «Viu la cultura» o a l’entitat que la gestiona en cada cas.
Enguany, com a novetat, hi trobareu una opció per triar el format que voleu de l’activitat, presencial o en línia, sempre que l’activitat ho permeti, i haureu de marcar una de les dues opcions (l’opció en línia és gratuïta per als alumnes).
Us recordam que com a màxim podeu sol·licitar dues sessions de cada activitat. El nombre d’alumnes per sessió s’adaptarà a la normativa sanitària permesa en cada cas i a l’espai en el qual es durà a terme l’activitat
Si el nombre d’alumnes que voleu que participin en l’activitat supera el màxim establert per a dues sessions, heu d’acordar el preu per a les sessions següents amb la persona responsable de dur a terme l’activitat. A partir de la tercera sessió, la coordinació de «Viu la cultura» es desvincula de qualsevol despesa que se’n pugui derivar.
Si se sol·liciten dues funcions de la mateixa activitat, aquestes s’han de fer el mateix dia i en un horari continuat.
Només s’ha d’emplenar una butlleta per a la mateixa activitat, i s’hi han d’indicar tots els cursos o les línies per als quals la sol·licitau.
Una vegada enviada la sol·licitud, es trametrà a la persona responsable de dur-la a terme, la qual ha de contactar amb vosaltres com més aviat millor.
Aquesta persona es posarà en contacte amb vosaltres mitjançant l’adreça electrònica o els telèfons que s’indiquen en la butlleta de sol·licitud, per acordar dates, horaris, nombre de sessions, preus i aclarir qualsevol dubte que tingueu sobre l’activitat.
Us demanam que, una vegada confirmada l’activitat, per a qualsevol canvi de data, horari o nombre de sessions, envieu un correu electrònic tan aviat com sigui possible a la persona responsable en cada cas.
En les activitats presencials el preu per als alumnes s’indicarà en la informació de l’activitat. Les de format en línia seran gratuïtes.
Com ja sabeu, el mes d’abril de 2019 es va iniciar un nou sistema de pagament de les activitats didàctiques de l’oferta del programa «Viu la cultura» que es feien als centres educatius públics no concertats.
Enguany introduïm novetats en el pagament de les activitats duites a terme dins el primer trimestre del curs 2020-2021:
Quant a les activitats que es duguin a terme durant el segon i tercer trimestre, el format de pagament de la part dels alumnes es mantindrà com sempre, i pel que fa a la part subvencionada, segurament es farà de la mateixa manera que el curs anterior (consultau la informació respecte d’això que es detalla en el mateix document).
Aquest nou sistema només afecta, fins a nova ordre, els centres públics, no els centres concertats i privats, per als quals el sistema de pagament continua igual que abans.
El sistema de pagament del curs anterior es reprendrà a partir del segon i tercer trimestre del curs 2020-2021 (previ avís)
D’una banda, el centre educatiu continuarà assumint els costs per alumne de l’activitat. Una vegada recollits els doblers dels alumnes i feta l’activitat, el professor o professora encarregat de la gestió els ha de lliurar, juntament amb una còpia de la butlleta de control d’assistència, al secretari, la secretària o la persona responsable de fer els pagaments al seu centre educatiu. La butlleta de control d’assistència, signada i segellada pel centre o pels professors, és la confirmació que l’activitat s’ha duit a terme, del nombre d’alumnes que hi han participat i del nombre de sessions que han fet.
Una vegada que el centre hagi rebut la factura de la persona o la companyia que ha fet l’activitat, en concepte dels doblers aportats pels alumnes, la persona responsable de fer els pagaments del centre ha d’ingressar els diners rebuts dels alumnes en el compte del centre educatiu, i li ha de fer el pagament al més aviat possible.
D’altra banda, la factura que la companyia presentava abans a la Delegació de la Presidència per a la Cultura (la part del cost de l’activitat que no assumeixen els alumnes) ara s’ha de presentar a la secretaria del mateix centre educatiu en el qual s’ha fet l’activitat. La secretaria és l’encarregada de tramitar-la i pagar-la amb la quantitat econòmica que haurà rebut la Conselleria d’Educació i Universitat per a aquest efecte.
La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, per mitjà de la Delegació de la Presidència per a la Cultura, ha de traspassar a la Conselleria d’Educació i Universitat la quantitat econòmica derivada d’haver fet les activitats de «Viu la cultura» als centres educatius públics.
Es va facilitar a cada centre educatiu un enllaç (http://www.viulacultura.com/admin/), una clau d’accés i una contrasenya per accedir al programa de gestió de «Viu la cultura», a la zona dels centres educatius, des del qual es poden consultar les sol·licituds que facin els vostres professors, fer-ne el seguiment i introduir les dades de la facturació. Aquí també hi trobareu les dades de contacte de la persona que duu a terme l’activitat.
Si algun centre educatiu públic no disposa de la clau d’accés i la contrasenya, ha de contactar amb la coordinació de «Viu la cultura» (viulacultura@dgcultur.caib.es), que us la facilitarà.
Queden exclosos d’aquest sistema els concerts didàctics i les visites a centres de gestió externa a la Delegació de la Presidència per a la Cultura, com ara centres d’exposicions, museus, etc.
Per a qualsevol dubte que us pugui sorgir o per a més informació, podeu contactar amb la coordinació de «Viu la cultura», al telèfon 971 17 78 34, o per correu electrònic a viulacultura@dgcultur.caib.es.
* Nota important: programació i directrius subjectes a possibles canvis vinculats a les normes i els protocols sanitaris dictats en cada moment per les autoritats competents.
Primer trimestre (setembre – desembre 2020)
Les activitats que s’han de dur a terme dins el primer trimestre s’han de sol·licitar amb quinze dies d’antelació a la data de realització i abans del 4 de desembre de 2020.
Segon i tercer trimestre (gener – juny 2021)
Les activitats que s’han de dur a terme dins el segon i tercer trimestre s’han de sol·licitar del 10 de setembre de 2020 al 22 de gener de 2021.
Nota: la data de realització de les activitats del segon i tercer trimestre es confirmarà de manera definitiva una vegada que s’hagin aprovat els pressuposts de 2021.
Nota important: la programació i les directrius estan subjectes a possibles canvis vinculats a les normes i els protocols sanitaris dictats en cada moment per les autoritats competents.
L’oferta didàctica del curs 2019-2020 s’ha prorrogat per el curs 2020-2021 per donar una altra oportunitat a les propostes que no es varen poder dur a terme per la pandèmia de la COVID.
Dins l’oferta del programa «Viu la cultura» per a aquest curs 2020-2021 hi trobareu un centenar d’activitats, algunes gestionades directament per la coordinació de «Viu la cultura» i altres gestionades per entitats culturals externes a la Delegació de la Presidència per a la Cultura.
Us oferim activitats de diversos formats i tipologies que en gran part utilitzen el teatre i la música com a recursos d’aprenentatge i, a més, com a vehicle per fer arribar continguts que van des de la cultura popular i patrimonial de les Illes Balears fins a la literatura, l’art, la ciència i el medi ambient.
La majoria de les activitats s’oferiran en format presencial, sempre adaptant-se als protocols marcats per les autoritats educatives i sanitàries, però enguany, com a novetat, també incorporam el format en línia, és a dir, la versió digital d’algunes de les activitats.
El mestre o professor que ho vulgui podrà sol·licitar la versió en línia, només accessible per als seus alumnes i en directe amb la seva aula (mitjançant Zoom o d’altres), de les activitats que apareguin marcades amb l’indicatiu «en línia». La intenció és que, en el cas que no es pugui fer l’activitat de manera presencial, es continuï mantenint una interacció entre l’espectador —en aquest cas els alumnes— i els actors, els músics, els escriptors, etc., que duen a terme la proposta cultural.
A més, des de la Delegació de la Presidència per a la Cultura potenciarem les activitats als espais que depenen de la mateixa Delegació (Ca n’Oleo, l’Arxiu del Regne de Mallorca, la Biblioteca Can Sales, el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, la Fundació Robert Graves, etc.) i també ens obrirem a nous espais com els teatres municipals, sobretot en el cas que les normes sanitàries impedeixin fer les activitats al mateix centre educatiu.
En definitiva, amb aquestes noves propostes i aquests nous formats, des de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, mitjançant la Delegació de la Presidència per a la Cultura, volem que la cultura i els que fan cultura puguin continuar arribant als consumidors, és a dir, a tota la ciutadania i especialment al món educatiu.
• Les activitats que s’han de dur a terme dins el primer trimestre s’han de sol·licitar amb quinze dies d’antelació a la data de realització i abans del 4 de desembre de 2020.
• Les activitats que s’han de dur a terme dins el segon i tercer trimestre s’han de sol·licitar del 10 de setembre de 2020 al 22 de gener de 2021.
Nota: la data de realització de les activitats del segon i tercer trimestre es confirmarà de manera definitiva una vegada que s’hagin aprovat els pressuposts de 2021.
S’adequaran a la normativa sanitària permesa en cada cas i a l’espai en el qual es durà a terme l’activitat.
En les activitats presencials el preu per als alumnes s’indicarà en la informació de l’activitat. Les de format en línia seran gratuïtes.
Pel que fa al pagament de les activitats, la part dels alumnes segueix la mateixa normativa que el curs anterior (es paga a la persona que duu a terme l’activitat), mentre que la part subvencionada pel programa «Viu la cultura» de les activitats que es facin durant el primer trimestre del curs la tramitarà la coordinació del programa i no el centre com en cursos anteriors.
Quant a les activitats que es duguin a terme durant el segon i el tercer trimestre, el format de pagament de la part dels alumnes es mantindrà com sempre, i pel que fa a la part subvencionada, segurament es farà de la mateixa manera que el curs anterior, però us ho confirmarem durant el curs per correu electrònic.
Nota important: la programació i les directrius estan subjectes a possibles canvis vinculats a les normes i els protocols sanitaris dictats en cada moment per les autoritats competents.
Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat
Delegació de la Presidència per a la Cultura
C/ de l'Almudaina 4 - 07001 Palma
viulacultura@dgcultur.caib.es
Tfn. 971 177 834