MALLORCA

PRIMERA PART: VISITA ARQUEOLÒGICA

7 ANYS INVESTIGANT ELS ORÍGENS DEL CASTELL D´ALARÓ

La primera part de l´activitat consistirà en recórrer la fortalesa de la mà de l´arqueòleg alaroner Biel Llodrà, on visitarem les runes mentre es repassa la història de les Balears des de l´Època bizantina, els Segles Obscurs, l´Època andalusina arribant fins a la Conquesta de Jaume I al 1229.

Els alumnes aprendran el vocabulari relacionat amb l´arquitectura d´un castell i podran veure les parts dels murs construïts a cada època, així com l´evolució defensiva i la seva relació amb els canvis socials i econòmics de l´Edat Mitjana.

 

SEGONA PART: TALLER DE RECREACIÓ

LA VIDA AL CASTELL EN TEMPS DE GUERRA I PAU (1344-1366)

A continuació, ens ubicarem a sobre de les antigues cases, ara enterrades, on intentarem viatjar uns 700 anys enrere.

Gràcies als documents conservats a diferents arxius i a una llarga investigació, avui dia coneixem força bé com funcionava la fortalesa en temps de la Corona de Mallorca i de la Corona d´Aragó (segle XIV).

Aquesta segona activitat, recrea la vida dels habitants del castell a la Baixa Edat Mitjana: els castellans, els soldats, les dones, les obres de manteniment, els animals, les feines, etc.

S´explicarà com funcionava el castell més inexpugnable de les Balears a través dels seus edificis conservats, així com un recull de les nombroses notícies i curiositats que ens han arribat d´aquell microcosmos. El taller compta amb infografies amb iconografia del moment i amb una representació de les cases que s´han d´excavar en un futur, així com una rèplica de les eines, aliments, armes, vestimenta i una sorpresa musical: el canvi de guàrdia 700 anys després.

TERCERA PART

EL FINAL D´UN CASTELL I L´INICI D´UN SÍMBOL

Per acabar, es visitaran les excavacions arqueològiques de la zona de l´Hostatgeria, on es desenvolupen les excavacions dels Camps de Voluntariat de joves de tot el país des de 2016.

L´objectiu d´aquesta part és el d´explicar als alumnes el paper de l´arqueologia en el coneixement d´èpoques on no hi ha gaire informació escrita i animar-los a participar com a voluntaris a les excavacions.

Finalment, per tal de donar a conèixer el 4rt centenari de l´edificació de l´ermita (1622-2022) es visitarà la zona de l´Hostatgeria per explicar el final del castell com a fortificació i l´inici del seu paper actual com a lloc de pelegrinatge, excursionisme i punt de trobada de gent molt diversa. Allí es farà una pausa per berenar i es repartiran petits fulls amb jocs relacionats amb el castell.

Visita/sortida (presencial)

Adreçat a: 5è primària, 6è primària, ESO, batxillerat

Preu : Gratuïta

Durada: 2 h

Mínim/Màxim alumnes (per 1 sessió): 15/ 30

Mínim/Màxim alumnes (per 2 sessions): 31/ 60

Horari: Concertau data i hora enviant la butlleta de sol·licitud

Observacions

Requeriments: roba còmode, calçat de muntanya, berenar i dinar.

Per més informació, lloc de trobada dates i horaris, enviau un correu electrònic llodrapiza@gmail.com o telefonau al 687 046 932

Disponible presencial

Mallorca

Activitat gestionada directament per l'entitat. Enviau la sol·lictud.

Terminis de sol·licitud

Activitat no subjecte a terminis

Veure PDF