MALLORCA

Alfàbia és una possessió de muntanya situada a la serra de el mateix nom a Bunyola, petit poble enclavat a la Serra de Tramuntana, patrimoni immaterial de la Unesco des de fa uns anys. Es tracta d'una propietat privada que sempre s'ha transmès per herència.

La casa data del segle XIII i en ella residia un virrei àrab anomenat Ben-Abet fins que en 1229 el Rei Jaume I reconquesta l'illa de Mallorca i el moro prefereix convertir-se al cristianisme conservant així les seves propietats i terrenys; coneguda l'afició i l'interès que crea en els moros el món de l'aigua, no és d'estranyar que a la finca s'establís en un dels llocs que més plou de l'illa, sent possible que hi hagi un jardí mediterrani de més d'una hectàrea de superfície, on es gaudeix tot tipus de plantes i flors (roses, glicines i les seves meravelloses lianes, buguenvíl·lies, dàlies, més de 200 palmeres ..), moltes d'elles autòctones i recuperades del passat i on el murmuri de l'aigua és una constant en qualsevol estació de l'any. A destacar l'anomenat "jocs d'aigües" del s XVIII, conjunt de pèrgola i columnes amb sortidors a cada costat que es creuen entre si, aconseguint que la brillantor de l'aigua i el seu murmuri es converteixi en un espectacle únic per a els sentits. També es pot observar cabres mallorquines, porcs negres, gallines, cavalls, paons, ovelles ...

La casa la formen un conjunt d'edificacions amb una estructura que obeeix a arrels romà-andalusins ??i es troben trets d'estil àrab, gòtic, renaixentista, barroc, romancista, rococó. La façana principal està flanquejada per dos "colcadors" o pedrissos que servien per muntar les cavalleries; el portal, de grans dimensions i les portes estan xapades de bronze, té a banda i banda dues finestres el·líptiques de les anomenades "ulls de bou" i està enquadrat per dues columnes i un bellíssim marc barroc construït en pedra rogenca del lloc. Sàviament integrat en un entorn natural, la varietat d'estils no ha suposat una amalgama sinó una harmonia difícil d'aconseguir.

Traspassat el portat forà de l'entrada, apareix un enteixinat almohade de 1170 i restaurat a finals del s XX, realitzat en fusta de pi i alzina, amb incrustacions que formen bells i típics motius arabescos i en el fris es pot llegir "Al·là és gran, el poder és d'Al·là, no hi ha més Déu que Al·là "; a la part inferior es troben incrustats els escuts de les famílies àrabs que van residir a la finca.

A la casa principal s'accedeix a través de la "clastra" o pati empedrat segons la tradició mallorquina, amb una font al centre i un immens argenter de mes de 100 anys, arbre protegit per la seva grandària. Des del pati central s'accedeix a la capella, a la casa dels posaders, a l'enorme tafona de dues peces (també restaurada a finals del s XX) i a les cavallerisses o sestadors  que es presenten tal com estaven quan la finca es dedicava a tasques agrícoles .

Ja a l'interior, podem trobar la "Sala Gran" un gran saló entapissat amb "tela de llengües" de tons blaus molt antiga i en perfecte estat, amb quadres d'avantpassats de la família; a la sala "dels gravats" podem gaudir de la "cadira del rei moro", mal anomenada així per la versió popular, ja que és molt posterior a la cultura musulmana datant de la dècada de 1490/1500; es tracta d'una cadira manufacturada a Flandès de fusta, classificada com el moble gòtic més antic conegut a Mallorca.

La habitació denominada "de l'alcova de la Reina" deu el seu nom al fet que va ser decorada per a la Reina Isabel II i on va dormir, segons diu la tradició, durant la seva visita a l'illa el 1860, coberta amb domàs groc i portal rococó. A la biblioteca, hi ha diversos incunables però destaca sobretot "És llibre de ses franqueses" que el Rei Jaume I va signar a Mallorca en 1246, donant als seus habitants nous drets.

La casa i jardins d'Alfàbia està declarat bé d'interès cultural en categoria de monument des dels anys 70 i està oberta a la visita turística durant gairebé tot l'any i també als esdeveniments privats.

Visita/sortida (presencial)

Adreçat a: educació infantil, educació primària, ESO, batxillerat

Preu per alumne : 4,5 €

Lloc: ALFÀBIA

Adreça: CARRETERA DE SÓLLER KM 17 07110 BUNYOLA

Durada: 1 h i 30 min.

Mínim/Màxim alumnes (per 1 sessió): 20/ 120

Mínim/Màxim alumnes (per 2 sessions): 121/ 240

Web: Veure

Observacions

Visita lliure - No es disposa de monitor

Per més informació i detalls de la visita contactau directament amb l'entitat al telèfon 971613121 o al correu electrònic info@jardinesdealfabia.com

Disponible presencial

Mallorca

Activitat gestionada directament per l'entitat. Enviau la sol·lictud.

Terminis de sol·licitud

Activitat no subjecte a terminis

Sol·licitar activitat Veure PDF