MALLORCA

Us proposam unes excursions amb encant que, a més de practicar el senderisme des d’un punt de vista esportiu, tenen com a principal objectiu descobrir el valuosíssim patrimoni natural i cultural que ens envolta.

Aquestes excursions, de la mà de l'especialista, Joan Carles Palos, ens permetran assaborir la bellesa del paisatge de Mallorca i dels seus valors culturals, així com les històries i les llegendes teixides al llarg de la història i que encara romanen presents al paisatge. Tot plegat mitjançant una sèrie d’itineraris que ens duran per les muntanyes de la serra de Tramuntana. Totes les excursions són de dificultat baixa o mitjana, assequibles per a qualsevol persona mínimament avesada a fer senderisme.

Els continguts són adaptables al programa de cada centre.

 

Contraban a la Serra: El secret de la Pedrissa

Un recorregut literari, històric i per la punta de Deià, amb especial incidència en el contraban de la zona, des de la vila fins a la torre de la Pedrissa, a prop del secret Vell (amagatall de contrabandistes i escenari imaginat a la novel·la d’Adolfo Vázquez Humasqué, El secreto de la Pedriza, publicada el 1920, adaptada al cinema per Francesc Aguiló Torrandell l’any 1926). Cal recordar que la Pedrissa va ser una de les possessions emblemàtiques de l’arxiduc —la comprà el 1898—, qui no era gens amic dels contrabandistes. Allà mateix hi trobam la torre de vigilància que es bastí a principis del segle XVI com a conseqüència del desembarcament de 150 pirates prop de la cala el 1582.

Des de la parada de bus de Can Quet baixarem a la cala pel camí dels Ribassos i d’allà pujarem a la torre de la Pedrissa pel camí vell. Durant el recorregut desgranarem la màgia d’un entorn paisatgístic que ha estat cau de contrabandistes i refugi d’artistes que, tot plegat, construïren aquest paradís de bellesa insuportable.

Adreçat a: alumnes de l’ESO i Batxiller

Lloc: parada bus Deià (Can Quet)

Adreça: Deià

Durada: 4 h

 

Els misteris de la Mola

La Mola és una muntanya no massa alta i plana que trobam a la dreta del camí quan anam de Sóller al port. Allà hi habitava un animalot estrany i no massa agradable que s’empassava tot quan se li posava al davant... aprofitant l’extensa i ben conservada xarxa de camins de pedra en sec de Sóller, proposam un recorregut per les llegendes que habiten els espais que envolten la vall. Una experiència per viure el patrimoni natural i cultural de la serra de Tramuntana.

L’itinerari discorre entre el camí de la Figuera i el camí vell de Bàlitx, per uns paratges encisadors. Passam per les cases de Can Tamany, on recordarem la figura de les Valentes Dones i des de Can Bon Jesús reviurem les llegendes del Corb de ses Puntes i de Sant Raimon de Penyafort, entre d’altres rondalles, històries i anècdotes.

 

Adreçat a: alumnes segon i tercer cicle de primària i de l’ESO

Preu: 225 euros

Lloc: rotonda del monument (Sóller)

Adreça: Sóller

Durada: 4 hores

 

Entre el cel i la terra

Al voltant de les ermites velles de Valldemossa, i molt a prop de Miramar, entre el cel i la terra, hi trobam un espai tocat per la mirada contemplativa de dos personatges emblemàtics per a la nostra història i cultura: el beat Ramon Llull (1232-1316) i l’arxiduc Lluís Salvador (1847-1915). És un territori on la visió s’eleva per damunt de l’espès alzinar i es perd per l’horitzó de la mar, un espai on hi arrelà també l’espiritualitat eremítica, de vida dura i austera; un indret on es fonen, en la immensitat del temps i com una sola, les ànimes de dues persones que el compartiren, però amb sis segles de diferència.

La ruta s’inicia a Ca Madò Pilla, hostatgeria que fundà l’arxiduc sobre les antigues cases de Ca na Matgina. D’aquí, pel camí del Bosc, s’arriba a l’ermita de la Trinitat i les ermites velles, del segle XVI. Molt a prop hi trobam la capella del puig del Verger, el mirador dels Tudons de l’Arxiduc i també la cova del beat Ramon Llull.

L’itinerari, no massa llarg i amb poc desnivell, discorre per un paratge de gran bellesa i d’una enorme riquesa natural. A més, ens permet aprofundir en la vida i en l’obra d’aquests dos grans personatges de la nostra història, mentre recorrem pausadament aquest espai natural del vessant marítim de la serra de Tramuntana, patrimoni mundial de la UNESCO, entre Valldemossa i Deià, curull d’històries i de llegendes.

 

Adreçat a: alumnes de tercer cicle de primària i de l’ESO

Lloc: Ca Madò Pilla (Hotel Continental)

Adreça: Carretera Ma-10, km 68,3 (Valldemossa)

Durada: 3,5 h

Itinerari (presencial)

Adreçat a: educació primària, ESO, batxillerat

Preu per alumne : 2 €

Mínim/Màxim alumnes (per 1 sessió): 15/ 30

Mínim/Màxim alumnes (per 2 sessions): 31/ 60

Horari: Concertau dates i horaris enviant la butlleta de sol·licitud

Disponible presencial

Mallorca

Terminis de sol·licitud

ACTIVITATS QUE S'HAN DE DUR A TERME DINS ELS 1R TRIMESTRE S'HAN DE SOL·LICITAR ABANS DEL 4 de novembre de 2022

ACTIVITATS QUE S'HAN DE DUR A TERME DINS EL 2N I 3R TRIMESTRE: DES DE LA PUBLICACIÓ DE L'OFERTA AL 30 de gener de 2023.

El termini per sol·licitar aquesta activitat acaba el 30 de gener de 2023

Veure PDF