MALLORCA

“No hi ha vides petites; quan miram de prop, qualsevol vida és gran” de Maurice Maeterlinck

L’associació per a la divulgació mediambiental la Colmena Feliz pretén informar, conscienciar i sensibilitzar sobre els reptes mediambientals que tenim, utilitzant, aquest cop, com a vehicle els insectes per traslladar aquest missatge, explicant el seu món i la relació important que tenen amb el medi natural.

Els insectes, els animals més abundants de la terra, atreuen l’atenció dels infants per la mida que tenen, molt petita o gran, per les formes, pels colors i pel seu hàbitat, que pot esser al jardí de casa o a les selves frondoses. Tot el seu entorn crida l’atenció per voler saber-ne més, com és on viuen, què mengen etc. Qui a la seva infància no hi ha jugat, seguint el rastre de les formigues, admirant els colors de les marietes o el vol de les libèl·lules?

Tot i que a molta gent alguns insectes els poden despertar sentiments negatius, com tenir pànic quan una abella vola per devora o veure un camí de formigues per la cuina de ca nostra que impulsa a fer-les desaparèixer amb productes químics..., hem de fer el pensament de si aquesta és una conducta errònia.

L’activitat que us proposam vol fer que reflexionem sobre aquestes conductes que poden ser equivocades i fer prendre consciència que els insectes, com la resta d’animals tenen una funció molt important dins l’equilibri natural de la biosfera. Els insectes oregen el sòl, polititzen les flors, controlen les plagues, reciclen els nutrients del sòl que ajuda al creixement de les plantes.

El problema és que molts estan desapareixent a una gran velocitat i segurament, una de las primeres raons és per la pèrdua del seu hàbitat, els pesticides,  la contaminació etc.  Un món sense insectes seria un perill de primer ordre per a la terra. El famós entomòleg  britànic Edward O. Wilson assegura que són "els petits éssers que fan funcionar el món”.

En aquesta ocasió l’associació la Colmena Feliz us portarà un hotel d’insectes  i donarà les pautes per construir-ne un en el vostre centre perquè pugui acollir diferents especies d’insectes, sobretot a l’època hivernal, període en el qual són més vulnerables i aconseguir així els objectius anteriorment plantejats.

Aquests hotels per a insectes presenten una important vessant pedagògica, especialment per als infants ja que permet conèixer d’una manera propera i pràctica la biologia dels insectes, els seus beneficis, els sistemes de protecció de la naturalesa i una cosa molt important perdre la por als insectes que és el primer pas per protegir-los i prendre consciència de la seva importància.

El taller es dividirà en dues parts. En la primera es farà una petita xerrada introductòria, acompanyada d’audiovisuals, sobre la importància de la biodiversitat i dels insectes, i s’explicarà  en què consisteix un hotel d’insectes i la seva utilitat.

A la segona, alguns alumnes, a través del joc, en el qual han d’utilitzar l’hotel d’insectes que hem portat al centre i junt amb diferents fitxes d’insectes, hauran de descobrir les seves particularitats, funcions i beneficis per al medi natural. També hauran d’indicar a quin  lloc de l’hotel el situarien, etc.

 

Centre escolar-espai habilitat (presencial)

Adreçat a: educació primària, ESO

Preu per alumne : 2 €

Durada: 1 h

Mínim/Màxim alumnes (per 1 sessió): 25/ 30

Mínim/Màxim alumnes (per 2 sessions): 31/ 60

Observacions

Requeriments: pissarra digital o projector i ordinador

Disponible presencial

Mallorca , Menorca , Eivissa , Formentera

Terminis de sol·licitud

ACTIVITATS QUE S'HAN DE DUR A TERME DINS ELS 1R TRIMESTRE S'HAN DE SOL·LICITAR ABANS DEL 2 de novembre de 2021

ACTIVITATS QUE S'HAN DE DUR A TERME DINS EL 2N I 3R TRIMESTRE: DES DE LA PUBLICACIÓ DE L'OFERTA AL 21 de gener de 2022.

Sol·licitar activitat Veure PDF