MALLORCA

El concepte de banda sonora neix amb el desenvolupament de la tecnologia per a la producció cinematogràfica. La seva aparició, després de diverses dècades de cinema mut, provocà una autèntica convulsió a causa de la transformació que implicà en tots els àmbits del setè art: els actors, guionistes, directors, tècnics i productors es trobaren amb la necessitat d’adaptar els seus recursos per les possibilitats artístiques que té la banda sonora i la bona acollida del públic. De fet, les representacions de cinema mut anaven acompanyades de música en viu la majoria de vegades.

La música i el so, pel seu efecte en l’inconscient humà, són un reforç importantíssim per l’expressivitat de les imatges. A més no es van trigar a descobrir i aplicar altres funcions que tenen pel que fa al desenvolupament de la narració.

Amb aquest taller es vol donar a conèixer a l’alumnat la banda sonora al cinema i als espectacles en viu i oferir recursos per a la seva elaboració i execució. A més, se’ls vol fer reflexionar sobre la importància i la funció de la música al cinema, audiovisuals i representacions teatrals, la imatge i el moviment.

Practicaran l’escolta, la feina en grup, i estimularan les capacitats creatives individuals i grupals. Es mostrarà a l’alumnat una gran varietat d’instruments musicals i objectes quotidians, que explorarà les seves capacitats tímbriques i funcions en les composicions musicals.

El taller es desenvoluparà de la manera següent:

  • Primer, l’alumnat escoltarà la musicalització en directe d’un conte, “Els tres bandits”, de Tomy Ungerer. Durant el conte podran conèixer i diferenciar la narració i doblatge, les diferents funcions de la música envers la història contada (emotiva, descriptiva, espectacular...), el treball del Foley, o executor d’onomatopeies i ambients sonors.
  • Acabat el conte i mitjançant preguntes breus, es farà reflexionar l’alumnat sobre la relació i funció de música i sons amb la història explicada, els seus personatges, les diferents situacions que es donen i els elements físics que s’anomenen. Al mateix temps, els donam la possibilitat d’executar sons i “escenes” —actes— amb els mateixos elements que nosaltres hem utilitzat.
  • Durant la tercera part del taller realitzam entre tots la banda sonora d’una escena de cinema. Amb ajuda del professorat del centre, es dividirà  l’alumnat en tres grups: actors de doblatge, músics i Foley (onomatopeies i ambient sonor).
  • Per finalitzar l’activitat, els projectam una escena divertida de cinema musical.

El taller es podrà adaptar als alumnes de quart i cinquè cicle d’infantil, sota el títol Els ambients sonors i mitjançant la visualització d’escenes estàtiques i la narració d’un conte, es crearà un ambient sonor i es reproduirà amb instruments les onomatopeies que es proposen.

Per l’alumnat que ja varen fer el taller el curs passat, poden escollir entre:

  • Opció A: Escollir el contingut per realitzar un taller totalment pràctic. D’aquesta manera el taller es prepararà per la banda sonora de l’escena i muntatge que hagi escollit el centre.
  • Opció B: Realitzar la banda sonora d’una nova escena, proposada pel taller

Tots els centres podran sol.licitar una segona sessió del taller per la gravació i edició de la seva banda sonora, que podran lliurar als alumnes com a mostra de la tasca realitzada.

Centre escolar

Adreçat a: 6è infantil, educació primària

Preu per alumne: 2 €

Durada: 1 h

Nombre mínim d’alumnes: 20

Nombre màxim d’alumnes: 30

Horari: Concertau data i hora enviay butlleta de sol·licitud a Viu la Cultura

Observacions:

Al finalitzar el taller es lliurarà a l’alumnat una fitxa didàctica amb els continguts fets al taller i adaptada al nivell educatiu

EIVISSA I FORMENTERA
dates a determinar 2019

MENORCA
dates a determinar 2019

El termini per sol·licitar aquesta activitat acaba el 21 de gener de 2019

El termini per sol·licitar aquesta activitat acaba el 21 de gener de 2019

Sol·licitar activitat Veure PDF