MALLORCA

Fa uns anys que els impulsors de les arts, la cultura tradicional i la música d’arrel aposten de valent per anar recuperant espais propis com fires, mercats i mostres que ja havien tingut. La música, les danses o els oficis d’antany pretenen tornar a tenir un paper important en la idiosincràsia de les diferents manifestacions culturals i artístiques a les Illes Balears. Uns dels puntals prou característics i significatius del nostre conreu són la música i els instruments que conformen el patrimoni social i cultural en l’àmbit de la Mediterrània.

La proposta que us presentam és a càrrec de Càndid Trujillo Pons, músic titulat en l’especialitat d’instruments de vent de la música tradicional pel Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i tècnic en animació sociocultural.

El taller consistirà en una contextualització històrica i presentació dels instruments de la música tradicional de les Illes Balears mitjançant la presència de les festes tradicionals i dels de diversos oficis populars que han vinculat la música popular i tradicional des de temps passat fins a avui, la construcció dels instruments i els músics.

L’alumnat podrà veure com es fabriquen els instruments tradicionals, mitjançant diferents eines, oficis i procesos bàsics de construcció. Tot això mentre s’exposen els instruments, els podran escoltar i cantar el repertori més popular de la nostra música.

L’objectiu de la proposta és que el nostre alumnat pugui, entre d’altres:

  • Reconèixer els principals instruments tradicionals i contextualitzar-los.
  • Conèixer la família a la qual pertanyen i el seu sistema de funcionament.
  • Aprofundir en la consciència de la seva funció social i en el seu ús festiu i protocolari.
  • Fer palès dels oficis històrics així com el de músic i de fabricant d’instruments com a considerables i formals.
  • Dignificar els instruments de la música tradicional i la seva música fent conèixer la realitat d’avui.

Es presentaran instruments musicals: flabiols i tamborins, bombos, cornamuses de Mallorca, xeremies històriques, xeremies eivissenques, flaütes, castanyetes, ximbombes, panderetes, picarols, corns, botelles, triangles, culleres i instruments tradicionals de canya.

Eines i oficis tradicionals: trinxets, ganivets, llimes, papers de vidre, cordills, pells, banyes, tenalles, punxons, canyes, torneries, fusteries, lutiers...

Centre escolar

Adreçat a: educació infantil, educació primària, ESO, cicles formatius

Preu per alumne: 2 €

Durada: 50 min.

Nombre mínim d’alumnes: 15

Nombre màxim d’alumnes: 30

Horari: Concertau data i horari a Viu la cultura enviant la sol·licitud

Observacions:

MENORCA
A determinar

EIVISSA I FORMENTERA
A determinar

El termini per sol·licitar aquesta activitat acaba el 21 de gener de 2019

El termini per sol·licitar aquesta activitat acaba el 21 de gener de 2019

Sol·licitar activitat Veure PDF