EIVISSA

Etiquetes:
  • VISITA GUIADA - TALLER

Visita didàctica al Museu Etnogràfic d’Eivissa, Can Ros, Puig de Missa de Santa Eulària des Riu

Can Ros és una antiga casa pagesa situada al Puig de Missa de Santa Eulària des Riu que forma part de l’entorn del temple fortalesa que corona el puig, declarat Bé d’Interès Cultural.

Aquesta casa emblemàtica es va rehabilitar a principis dels anys 90 per poder allotjar el Museu Etnogràfic d’Eivissa, on es fa una gran activitat sociocultural amb una exposició permanent, a vegades escenogràfica, i amb exposicions temporals i diversos tallers d’artesania tradicional i tallers didàctics.

Inaugurat l’1 de maig de 1994, el Museu Etnogràfic disposa d’una important col·lecció d’objectes, eines del camp, terrissa, ceràmica i mobles característics de la cultura tradicional pitiüsa, entre els quals destaca especialment la col·lecció d’indumentària i joieria, els instruments musicals, les armes, les eines de fusteria i de mestre d’aixa, entre d’altres, que ajuden a conèixer la forma de vida, els costums i les tradicions de l’Eivissa rural tradicional.

Ara mateix, Can Ros presenta tres noves exposicions temporals, de gran valor didàctic: Ametlles, figues i garroves, fruits de subsistència; Armes a la pagesia, la defensa de la terra; Cases pageses: pedra, terra, calç i fusta: arquitectura ecològica i hàbitat familiar.

Parts de la casa que es visitaran:

Cuina: és la part més antiga de Can Ros i presenta una mostra escenogràfica que recorda les cuines antigues, lloc de reunió familiar. Té la llar de dins amb els fornells per cuinar i el cossi per fer la bugada, i la llar de fora amb el forn de pa i la taula que s’utilitzava el dia de les matances.

Cova des vi: un dels elements més interessants del casament i un bon exemple d’adaptació de la construcció al terreny. Antigament es feia servir de celler, i hi podrem veure el fonyador, el premsó, el cubell i les bótes i garrafes de vi.

Trull: aquesta sala va ser reconstruïda per tal d’il·lustrar el procés d’elaboració de l’oli, recuperant les peces d’un antic trull de Sant Miquel de Balansat. S’explica com es feia la trencada de les olives amb la mota i el rotlo de pedra, el premsat amb la gran jàssena i la decantació.

Amb aquesta visita es pretén donar a conèixer als escolars i estudiants el valor arquitectònic i del patrimoni cultural, concretament les formes de vida tradicionals del camp pitiús. Es vol conscienciar l’alumnat que és un deure de tots conservar aquest llegat cultural, que és el propi, perquè són les manifestacions i les expressions culturals pròpies que representen el nostre imaginari col·lectiu. Durant la visita es mostraran i explicaran els diferents temes que s’aborden al museu, tant pel que fa a la cultura material com la immaterial, que abraça els costums i les tradicions de l’Eivissa d’abans. S’ofereix la possibilitat de concertar tallers d’artesania tradicional demostratius, o bé d’organitzar tallers diversos relacionats amb els temes escollits.

 

 

 

 

 

Visita/sortida (presencial)

Adreçat a: educació infantil, educació primària, ESO, batxillerat, tallers ocupacionals, cicles formatius, cicles superiors

Preu : Gratuïta

Lloc: Museu Etnogràfic d'Eivissa, Can Ros

Adreça: Puig de Missa de Santa Eulària des Riu

Horari: febrer, març i abril: de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 h; diumenges de les 11.00 a les 13.30 h

Observacions

A partir dels 12 anys el preu és de 2 euros per alumne
Per a més informació contactar amb la Fundació Illes Balears al tel. 971 76 06 46 o al correu electrònic t.frau@fundacioillesbalears.org

Disponible presencial

Eivissa , Formentera

Activitat gestionada directament per l'entitat. Enviau la sol·lictud.

Terminis de sol·licitud

Activitat no subjecte a terminis

Sol·licitar activitat Veure PDF